fbpx

mijnspoorbruggen Heerlen

recreatieve fietsroute

De provincie Limburg werkt samen met IBA Parkstad en de gemeenten binnen de regio Parkstad aan het realiseren van de Leisure Lane, een 26 kilometer lange recreatieve fiets- en wandelroute die natuur en toeristische attracties met elkaar verbindt. In de Heerlense deelgemeente Hoensbroek ligt de beoogde route op het talud van het voormalige mijnspoor. De gemeente vroeg ons de drie bruggen in deze route te ontwerpen.

brugontwerp toont historie

De rijke historie van de mijnbouw biedt een scala aan aanknopingspunten voor het ontwerp. De gelaagdheid van de aardlagen komt straks bijvoorbeeld terug in het metselwerk van de landhoofden. In lijn met de architectuur van de voormalige Staatsmijn Emma, maakten we een ontwerp dat functionele architectuur combineert met mooie details. Zo verwerken we messing mijnbouwpenningen in de slijtlaag van het brugdek en vormt de hoofdoverspanning één helder gebaar, dankzij het dragende hekwerk in de vorm van een stalen plaatligger met verticale schotten. Deze stoere vorm refereert aan de archetypische spoorbruggen van weleer.

speelse perforaties

Zonder de stoere hoofdvorm aan te tasten, komen er in het hekwerk bij beide uiteinden perforaties, waardoor lokaal een meer transparant en speels beeld ontstaat. De perforatie verloopt in intensiteit en vorm en heeft een relatie met de in de slijtlaag verwerkte penningen.

fietsbruggen

De drie nieuwe fiets- en voetgangersbruggen komen op de plekken waar het bestaande talud nu wordt doorsneden door wegen. Zo ontstaat straks een doorlopende fiets- en wandelroute zonder obstakels. LOLA Rotterdam maakte in samenwerking met de gemeente een handboek voor het hele pad. Dit handboek bepaalde mede onze uitgangspunten.

specificaties

status: opdracht voor DO verkregen
verwachte oplevering:

meer informatie?

Sietse Cieraad:

015 750 25 78

ontwerper bruggen Sietse Cieraad

vergelijkbare projecten