onderdoorgang en ecopassage
Ten noorden van Tilburg wordt een ecologische landschapspark ontwikkeld. De ligging van de N261 zorgt er echter voor dat de natuurgebieden aan weerszijden van deze N-weg niet met elkaar in verbinding staan. Die barrière wil de gemeente Tilburg graag opheffen. We kregen daarom opdracht een recroduct (samenvoeging van de woorden ecoduct en recreatie) te ontwerpen, een onderdoorgang voor zowel flora en fauna als fietsers en voetgangers.
haalbaarheidsstudie
Voorafgaand aan de ontwerpopdracht voerde RHDHV en studie uit naar de haalbaarheid van een recroduct op deze locatie. Die studie vormde het vertrekpunt voor ons ontwerp. In het ontwerp namen we verder de wensen van stakeholders als de Efteling, de gemeenten Tilburg en Loon op Zand, Natuurmonumenten en de provincie Noord-Brabant mee. Het resultaat is een ingetogen maar verzorgd ontwerp, waarin de natuur centraal staat.
lichte onderdoorgang
De onderdoorgang is ingedeeld in tweeën: een ecopassage met water en veel groen aan de noordkant met daarnaast een brede zone voor recreanten. Het geheel is licht en ruim van opzet, zodat fietsers en voetgangers veilig en comfortabel onder de N261 door kunnen. Het ontwerp is uiteraard in kleur- en materiaalgebruik afgestemd op de groene omgeving: de landhoofden en wegafscheiding bestaan uit schanskorven gevuld met zandkleurige grauwacke breukstenen en het hekwerk is okerkleurig. De keuze voor schanskorven sluit goed aan bij het ecologische karakter van de onderdoorgang: tussen de stenen kunnen planten en dieren zich nestelen.
stalen hekwerk
Speciaal voor dit recroduct ontwierpen we een hekwerk waarop bomen te zien zijn. Naar boven toe wordt het geleidelijk lichter en meer opengewerkt. Het is gemaakt uit staalplaat, waar de vormen in zijn uitgesneden.
samenwerking
Het recroduct is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Tilburg, Natuurmonumenten, de provincie Noord-Brabant en de Efteling. Ook de Europese Unie draagt bij aan de kosten.
Tilburgse terugblikken
Dit project maakte initieel deel uit van een grotere ontwerpopdracht, waarbij de nadruk lag op het ontwerpen van een beelddrager voor het recroduct. Ons idee voor de Tilburgse terugblikken won de hiervoor uitgeschreven prijsvraag. Van de drie beoogde torens stond er eentje in het recroduct. Deze is inmiddels uit de onderdoorgang gehaald, maar we hopen dat de toren uiteindelijk een plek krijgt bij de kruising net buiten de onderdoorgang.
specificaties
aannemer: BAM Infra Nederland
oplevering: naar verwachting 2026
meer informatie?
bel Chris Wattel:
015 750 25 79
projectteam
Sjef Brands
Chris Wattel
Gerhard Nijenhuis
Ivo Mulders