fbpx

viaduct Overhorst N303 Voorthuizen

Rondweg Voorthuizen

In opdracht van de provincie Gelderland ontwierpen we dit viaduct aan de Overhorsterweg, als onderdeel van het project Rondweg N303 Voorthuizen. Destijds hadden we net het ontwerp voor een langzaamverkeersbrug over de nieuwe N303 in Barneveld gemaakt. In overleg met provincie en gemeente is besloten het viaduct in eenzelfde stijl te ontwerpen, zodat de twee bruggen zichtbaar familie van elkaar zijn.

boomsteunpunt

Het brugontwerp kenmerkt zich door een slank brugdek met een transparant en balusterloos spijlenhekwerk. De steunpunten staan iets schuin, zodat de hoofdoverspanning wordt beperkt. Bij het viaduct zijn de steunpunten uitgevoerd als bomen: een dikke stam van waaruit vier stevige takken het brugdek ondersteunen. Zo is de brug tegelijkertijd ingetogen én bijzonder.

betonconstructie

Met name de gewenste slankheid van de boomvormige steunpunten vroeg om een zorgvuldige constructieve uitwerking. De steunpunten zijn uiteindelijk op zijn kop geprefabriceerd. Het brugdek is in het werk gestort. De gehele brug is een integraalbrug, waarbij alle beton aan elkaar is vastgestort en onderhoudsbehoevende voegovergangen afwezig zijn.

voertuigkering

Hoewel het viaduct is ontworpen in overeenstemming met de langzaamverkeersbrug, wijkt het ontwerp op een aantal punten noodgedwongen af. Zo moest het viaduct een voertuigkering hebben. We hebben de impact van de diverse mogelijkheden hiervoor zowel constructief als visueel uitgebreid onderzocht. De uitkomst: een eenvoudige, vrijstaande  voertuigkering die tussen hekwerk en rijbaan is geplaatst.

specificaties

uitvoering: Strukton
oplevering: 2019
afmetingen: l=33 m | b=9 m

meer informatie?

bel Ronald Rozemeijer:
015 750 25 71

presentatieboek 2020
ipv Delft

vergelijkbare projecten