fbpx

standaardbruggen Lopik

vervangingsopgave

In Lopik zijn veel kleine verkeersbruggen toe aan vervanging. De gemeente heeft ons gevraagd een standaardontwerp te maken voor nieuwe, vervangende verkeersbruggen. De vormgeving diende geïnspireerd te zijn op de bestaande bruggen. Vandaar dat we kozen voor een betonnen brugdek in combinatie met metselwerk en een eenvoudig wit geverfd stalen hekwerk.

ontwerpwijzer standaardbrug

Om het de gemeente makkelijk te maken de oude bruggen te vervangen, schreven we een ontwerpwijzer. Specifiek gericht op de door ons ontworpen gemeentelijke standaardbrug. Hierin worden zaken als materialen, afmetingen, toog en detaillering uitvoerig beschreven. De gemeente kan op basis hiervan zelf nieuwe bruggen aanbesteden.

betonnen brugdek

Er is vastgelegd dat het brugdek van beton moet zijn. De aannemer kan zelf de opbouw van het brugdek bepalen, zolang die aan de uitgangspunten van het standaardontwerp voldoet. Zo krijgt elke brug een dekbreedte van 6,5 meter, met een rijstrook van 5,5 meter en aan weerszijden een schrikstrook van 0,3 meter.  De randligger heeft een frisse lichte betonkleur en een ruime bochtstraal en is voorzien van de brugnaam.

stalen hekwerk

Ook het landelijke hekwerk, dat is opgebouwd uit ronde stalen buizen, bevat de brugnaam. Stalen letters van tien centimeter hoog, gelast op een voetplaat, prijken op het uiteinde van het hekwerk. Het gehele hekwerk is wit, wat zorgt voor een frisse en tijdloze uitstraling.

specificaties

aannemer:
oplevering: 2021

meer informatie?

bel Ronald Rozemeijer:
015 750 25 71

projectteam

Ronald Rozemeijer
Rutger Wirtz
Ivo Mulders

vergelijkbare projecten