zichtbaarheid
Voor het monumentale sluisgebied in het centrum van Leidschendam maakten we een lichtontwerp waardoor de cultuurhistorie van het gebied ook ’s avonds zichtbaar is. Rond de sluis bevindt zich een scala aan historische panden, waaronder dorpskerk De Peperbus, het Prof. Dolkgemaal, de Petrus- en Pauluskerk en molen De Salamander. ‘s Zomers trekken de terrassen langs de waterkant en het cultureel erfgoed eromheen veel bezoekers. Om het gebied nog aantrekkelijker te maken, met name in de donkere wintermaanden, schakelde de stichting Licht op de Sluis ons in om een lichtplan en -ontwerp te maken.
projectieverlichting
Vanwege de monumentale aard van de bebouwing zochten we naar oplossingen die het beeld overdag zo min mogelijk zouden beïnvloeden. De combinatie van lichtprojecties voor het aanlichten van de gevels en accentverlichting op daken en rond kunstwerken bleek ideaal. De gebruikte techniek van lichtprojecties is vrij nieuw. Hierbij wordt licht vanaf een relatief grote afstand heel gericht op de gevel geprojecteerd. Elke lichtbron heeft een op maat gemaakt filter waarop het gebouwaanzicht staat. De hoeveelheid licht die het filter doorlaat is exact afgestemd op de gewenste verlichting van de gevel. Ter plekke van de ramen laat het filter bijvoorbeeld geen licht door, op andere plekken alles of een gedeelte. Op deze manier wordt zowel lichthinder als strooilicht voorkomen.
Door waar mogelijk meerdere projectoren op dezelfde locatie te plaatsen, bleef het aantal benodigde masten beperkt. Bovendien zijn sommige projectoren niet op een mast geplaatst, maar op daken.
aanlichting architectonische accenten
De accentverlichting die de daken aanlicht, is op de dakrand van de betreffende panden aangebracht. Grondspots lichten de architectonische accenten van gebouwen als De Peperbus aan. De gevels van de markante achtzijdige Dorpskerk worden met strijklicht beschenen vanuit ranke lijnspots, weggewerkt in de bestrating. Daarnaast maakt ook de verlichting van kunstwerk De Damwachters uit van het lichtplan, dit object wordt net als de daken blauw aangelicht.
De reflectie van het licht op het water benadrukt dat het sluisgebied deel uitmaakt van de historische trekvaart en maakt de relatie van de omgeving met het water ‘s avonds zichtbaar.
computergestuurde verlichting
De duurzame ledverlichting is zodanig geprogrammeerd, dat het mogelijk is de kleuren te veranderen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn om de sfeer rond specifieke feestdagen of evenementen te versterken.
specificaties
oplevering: 2019
meer informatie?
bel Marion Kresken:
015 750 25 76
projectteam
Rob Kruizinga
Sam de Koning
presentatieboek Openbare ruimte | Lichtarchitectuur