brug Nieuwe Marnixstraat Leiden

gewonnen opdracht
De gemeente Leiden had een duidelijk beeld van de brug die aan de Nieuwe Marnixstraat zou moeten komen: een boogbrug met bakstenen wanden. In opdracht van Aannemingsbedrijf G. van der Ven maakten we een ontwerp. Eind mei 2011 won de aannemer met dit ontwerp de Design & Construct opdracht voor de nieuwe brug.

details
Kernwoorden tijdens het ontwerpproces waren betaalbaar, mooi en onderhoudsvrij. Zo kozen we voor repeterende prefab betonelementen met korte overspanningen om de brug betaalbaar te houden. Het rvs hekwerk is onderhoudsvrij en de prefab delen zijn in het werk met natte knopen aan elkaar verbonden, zodat de brug geen onderhoudsgevoelige voegovergangen heeft.

Het mooie van het ontwerp zit vooral in de details. Het metselwerk is verticaal, waarbij alle stenen haaks op de toog van het brugdek staan. Hierdoor waaiert het metselwerk subtiel uit.

Verder heeft het hekwerk natuurstenen eindstenen waarin het hekwerk verdwijnt en passen de rvs voetplaten van de balusters precies in het patroon van de bakstenen.

specificaties
afmetingen: l=22 m | b=8,4 m
uitvoeringskosten: € 280.000
oplevering: 2013

projectlocatie

meer informatie?

Johan_MG_0597

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam
Johan Büdgen
Maurits Lopes Cardozo

vergelijkbare projecten