fbpx

brug Buitenplaats Sion

hoge ambitie

Voor nieuwbouwlocatie RijswijkBuiten vroeg de gemeente ons de toegangsbrug te ontwerpen voor deelproject Buitenplaats Sion. Dit eiland met vijftig wooneenheden refereert met haar grandeur, grote woningen en groene inrichting aan de rijke geschiedenis van de locatie. In de zeventiende en achttiende eeuw bevond zich hier een grote buitenplaats, een landgoed met prachtig aangelegde tuinen. Het brugontwerp moest aansluiten bij de grandeur van weleer.

integraalbrug

We kozen voor een eenvoudige en efficiënte basis met een uiterst verfijnde afwerking: een betonnen integraalbrug zonder steunpunt, afgewerkt met ambachtelijk metselwerk. Doordat het metselwerk doorloopt tot de grond, ligt de brug verankerd in het landschap. De sierlijke vorm en warme materialen geven het geheel een prettige, uitnodigende uitstraling. Alsof de brug er altijd al gelegen heeft, terwijl hij tegelijkertijd toch opvalt door de speelse details.

in balans

Dat de brug er behalve vanzelfsprekend ook echt als ‘iets bijzonders’ uitziet, komt vooral door de tijd en aandacht die we aan de uitwerking besteedden. De brug is bijvoorbeeld relatief breed in verhouding tot de overspanning. We ontwierpen de brugranden daarom extra breed, zodat het geheel in balans is.

metselwerk

Ook het ambachtelijke metselwerk is tot in detail uitgewerkt. Zo is echt in een boog gemetseld, waardoor de horizontale lijnen volledig de toog van het brugdek volgen. Verder kozen we voor een verdiepte horizontale voeg en liggen de stenen in zijdelingse richting zonder voeg tegen elkaar aan. Bij het einde van de brugranden is het reliëf nog grover, daar is om en om een hele laag stenen verdiept. De ruwe steen past in kleur goed bij de omliggende bebouwing en heeft een authentieke, ambachtelijke uitstraling die de brug extra cachet geeft.

hardstenen deksloof

Bovenop het metselwerk ontwierpen we brede grijze deksloof. Deze is gemaakt van Belgisch hardsteen. Ook hier is veel aandacht besteed aan de detaillering. Zo is de sloof voorzien van een horizontale, verdiepte rand en is het oppervlak niet gepolijst maar gestraald voor een ruwe, doffe uitstraling die aansluit bij de uitstraling van het metselwerk. De deksloof is bewust niet opgedeeld in kleine vlakken, maar bestaat uit een aantal grote platen van circa tachtig bij zestig centimeter. De voegen tussen deze platen zijn niet recht, maar in bovenaanzicht gebogen. Hierdoor waaiert de deksloof uit, net als de brugrand zelf.

afwerking

Een elegant stalen hekwerk van zo’n vijf (uiteinden) tot dertig (midden) centimeter hoog maakt het brugontwerp compleet. Het staalwerk heeft veel van de kenmerken die ook in het metselwerk en de deksloof aanwezig zijn: reliëf en gelaagdheid in combinatie met sierlijke rondingen.

specificaties

afmetingen: l = 16 m| b= 5 m
oplevering: 2021

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Winie Dijksterhuis
Johan Büdgen

inspiratieboek bruggen in woonwijken

vergelijkbare projecten