fbpx

Bergwijkbrug Merelbeke (België)

gewonnen tender

De bestaande Bergwijkbrug uit 1957 was aan vervanging toe. Bovendien was de brug al jaren een bottleneck in het lokale fietsnetwerk. Samen met het Belgische SBE wonnen we de tender voor ontwerp en aanbesteding van een nieuwe, vervangende brug. Deze brug is een stuk breder en heeft een apart gedeelte voor fietsers, wat de verkeersveiligheid en de doorstroom flink verbetert. Fietssnelweg F40, die een ring rond Gent vormt, loopt over de nieuwe brug. Het uitkragende fietsdek is van vezelversterkt composiet.

extern nagespannen betonbrug

Een belangrijke eis was dat de nieuwe brug moest aansluiten bij de bijzondere vorm en structuur van de oorspronkelijke Bergwijkbrug. Deze zeldzame, zelf-verankerde betonnen hangbrug is destijds door de bekende professor Vandepitte ontworpen, tegelijkertijd met de Ringvaart en een even verderop gelegen brug.

extradosed bridge

Voor de nieuwe brug kozen we daarom ook voor een bijzonder constructief concept: een extern nagespannen betonbrug. Bij dit type brug, ook wel extradosed brug genoemd, zijn de pylonen relatief laag en de hoek waaronder de tuien aan het dek zijn bevestigd relatief klein. De kabels leiden de belasting naar de pylonen en zetten tegelijkertijd de betonnen liggers onder druk, waardoor die een grote belasting kunnen dragen. Dit concept is mede gekozen op basis van life cycle analysis en life cycle costs.

accentverlichting in pylonen

De functionele verlichting bestaat uit hangarmaturen aan spankabels. Zodoende doet de verlichting niets af aan de bijzondere brugconstructie. Daarnaast zit er verlichting in de handregel van het transparante hekwerk en brengen we accentverlichting aan op de bovenzijde van de betonnen pylonen. Hierdoor is de kenmerkende vorm van de betonnen constructie ook ’s nachts goed herkenbaar.

specificaties

partner: SBE engineering consultants België, Franki Construct (aannemer)
oplevering: 2021

meer informatie?

bel Ivo Mulders:
015 750 25 73

projectteam

Ivo Mulders
Wieland Wuyts

vergelijkbare projecten