fbpx

Bergwijkbrug Merelbeke (België)

gewonnen tender

De bestaande Bergwijkbrug uit 1957 is aan vervanging toe. Bovendien is de brug al jaren een bottleneck in het lokale fietsnetwerk. Samen met het Belgische SBE wonnen we de tender voor ontwerp en aanbesteding van een nieuwe, vervangende brug. Deze brug is een stuk breder en krijgt een apart gedeelte voor fietsers, zodat de verkeersveiligheid en de doorstroom flink worden verbeterd. Fietssnelweg F40, die een ring rond Gent vormt, zal straks over de nieuwe brug voeren.

extern nagespannen betonbrug

Een belangrijke eis was dat de nieuwe brug moet aansluiten bij de bijzondere vorm en structuur van de oorspronkelijke Bergwijkbrug. Deze zeldzame, zelf-verankerde betonnen hangbrug is destijds door de bekende professor Vandepitte ontworpen, tegelijkertijd met de Ringvaart en een even verderop gelegen brug. Voor de nieuwe brug kozen we daarom ook voor een bijzonder constructief concept: een extern nagespannen betonbrug. Dit concept is mede gekozen op basis van life cycle analysis en life cycle costs. Het fietsdek wordt van vezelversterkt composiet.

accentverlichting in pylonen

De functionele verlichting bestaat uit hangarmaturen aan spankabels. Zodoende doet de verlichting niets af aan de bijzondere brugconstructie. Daarnaast komt er verlichting in de handregel van het transparante hekwerk en brengen we accentverlichting aan op de bovenzijde van de betonnen pylonen. Hierdoor is de kenmerkende vorm van de betonnen constructie ook ’s nachts goed herkenbaar.

specificaties

partner: SBE engineering consultant, België
planning: start afbreken huidige brug 2020, start bouw nieuwe brug 2021

meer informatie?

bel Wieland Wuyts:
015 750 25 72

foto

projectteam

Ivo Mulders
Wieland Wuyts

vergelijkbare projecten