fbpx

brug Stadswaard Nijmegen

voetgangersbrug over nevengeul

De Nijmeegse Stadswaard, een geliefd natuurgebied en uitloopgebied van de Waal, is onlangs voorzien van een nevengeul. Over deze nevengeul ontwierp ipv Delft de voetgangersbrug, die zich karakteriseert als natuurlijke eenvoud: in essentie is het een betonnen plank op nonchalant geplaatste palen. Met landschappelijke charme, uiteraard.

Daarmee is de brug precies geworden waar de locatie om vroeg. In dit water- en natuurrijke gebied pal naast het centrum van Nijmegen is poespas ongewenst en staan landschap en water simpelweg centraal. De in de grond gevormde betonnen palen hebben een ruwe afwerking, in de brugranden zijn de houtnerven van de bekisting nog zichtbaar en het brugdek zelf is slechts opgeruwd om anti-slip te zijn.

overstroombaar

Gemiddeld zal de brug een paar keer per jaar bij hoogwater overstromen. Hier is in het ontwerp rekening mee gehouden. Het betonnen brugdek is licht gebold aan de bovenzijde zodat het water de brug makkelijk kan passeren en er vanaf stroomt zodra het waterpeil zakt. Verder heeft het brugdek geen opstaande randen of goten waar water en vuil zich kunnen verzamelen. Ook het hekwerk is sober en robuust. Dankzij materiaalkeuze en ontwerp is de brug nagenoeg onderhoudsvrij en heeft ze een verwachte levensduur van tachtig jaar.

wilgenblad

Aan de zuidkant van de brug is het dek voorzien van een maatwerk vee-rooster. Op de stalen roedes is een aantal stalen stapvlakken in de vorm van wilgenbladeren gelast. Een subtiel detail, dat de brug functioneler maakt maar daarnaast ook bijdraagt aan de hoogwaardige uitstraling van de brug. Iets wat ook de ogenschijnlijk willekeurig geplaatste palen waarop het brugdek steunt doen, evenals de naam van de brug die in de eindbaluster is uitgesneden.

in situ

Zowel brugdek als steunpunten zijn in het werk gestort voordat de nevengeul is uitgegraven. De productiekosten waren hierdoor lager dan wanneer de brug prefab zou zijn uitgevoerd, maar bovenal heeft de brug nu een minder gepolijste en daarmee beter passende uitstraling.

specificaties

afmetingen: l=55 m | b=1,8 m
uitvoeringskosten: € 250.000
oplevering: 2017

 

meer informatie?

bel Ronald Rozemeijer:
015 750 25 71

projectteam

Ivo Mulders
Ronald Rozemeijer
Gerhard Nijenhuis

vergelijkbare projecten