brug Waalhaven

verbinding

Het rangeerterrein aan de Waalhaven Oostzijde vormde jarenlang een barrière tussen het havengebied enerzijds en de groene uitloper van het Zuiderpark in Charlois anderzijds. In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam ontwierpen we een voetgangersbrug die de twee gebieden met elkaar verbindt.

dragend hekwerk

We kozen voor een doelmatig en kostenbewust brugontwerp, dat in vorm en kleur refereert aan de containerkranen in de omgeving. De 45 meter lange stalen brug is opgebouwd uit een brugdek en een rondom dragend hekwerk. De dekconstructie is slechts 150 mm dik, waardoor voetgangers zo min mogelijk hoeven te stijgen. Aan de oostzijde hangt de brug aan de uitkragende brugconstructie, om belasting op de dijk met waterkerende functie te voorkomen.

patroon

De grootte van de uitgesneden ruitvormen in de hekwerken volgt de dwarskrachtenlijn: waar de brug de meeste krachten moet opvangen zijn de openingen het kleinst, waar de krachtswerking het geringst is zijn de openingen het grootst.

Dit geeft een dynamisch en relatief open beeld dat tevens inzicht geeft in de uiterst efficiënte constructieve werking van de brug.

specificaties

afmetingen: l=45,4 m | b=3,6 m
uitvoeringskosten: € 500.000
partners: Wallaard Aannemersbedrijf en Van der Zalm Metaalindustrie
oplevering: 2016

meer informatie?

bel Sietse Cieraad:
015 750 25 72

ontwerper bruggen Sietse Cieraad

projectteam

Sietse Cieraad
Adriaan Kok
Ivo Mulders

vergelijkbare projecten