fbpx

voetgangersbrug stadsgracht Vianen

haalbaarheidsstudie

Als onderdeel van een groter plan om de binnenstad van Vianen een impuls te geven, wilde de gemeente een voetgangersbrug over de stadsgracht realiseren. Wij werden gevraagd te bekijken of dat binnen het beschikbare budget haalbaar was. Vervolgens maakten we het brugontwerp. De brug verbindt parkeerterrein en winkelcentrum aan de Lijnbaan met de monumentale stadsmuur en het achtergelegen historische centrum. Uitgangspunt is dat de brug meer bezoekers richting dit mooie gebied moet trekken.

composiet brugdek

Het brugontwerp is eenvoudig en efficiënt: een centrale kokerligger met uitkragende dwarsliggers en superslanke kokervormige randliggers. Daar bovenop ligt het dek van composieten planken. Het resultaat is een bijzonder slanke brug. Dit beeld wordt verder versterkt door de donkere (en daardoor onopvallende) steunpunten en de opdeling van de overspanning in drie gelijke, korte overspanningen.

balusterloos hekwerk

Het hekwerk is het beeldbepalende element van de stalen brug. We kozen voor een balusterloos hekwerk met dunnen verticale spijlen, per twee gegroepeerd. De rode kleur steekt mooi af tegen de groene omgeving, zonder afbreuk te doen aan de uitstraling van de historische stadsmuur. 

specificaties

afmetingen: l=25,5 m | b=1,8 m
uitvoeringskosten:
oplevering: 2018

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 74

projectteam

Johan Büdgen
Joris Veerman
Chris Wattel

presentatieboek 2020 ipv Delft 

vergelijkbare projecten