fbpx

lichtkunstwerk Light Wave Den Haag

turkney opdracht

Deze opdracht kwam voort uit een bewonersoverleg in de Haagse Rivierenbuurt waar ideeën ter verbetering van de buurt besproken werden. Een van de bewoners opperde het idee van een lichtkunstwerk onder het dubbele betonnen Prins Bernhardviaduct.
Samen met ipv Delft maakte de bewoner een eerste opzet. Bewoners kozen het lichtkunstwerk als idee dat moest worden uitgevoerd.
We kregen de turnkey opdracht.

geavanceerde techniek

Het lichtkunstwerk Light Wave bestaat uit vijf lichttegels met sensortechniek op de stoep en een reeks aangestuurde RGB-leds op de steunpunten en onderzijde van het viaduct. Door te spelen met kleur en dimstand, ontstaat een golvende beweging, die zorgt voor een telkens veranderend beeld. Bovendien is de verlichting interactief: wanneer een voetganger in de buurt van een van de lichttegels komt, neemt de verlichting onder het viaduct de kleur van die lichttegel aan. Elke tegel is een andere kleur. Zodoende verandert de verlichting van het viaduct mee met de voetganger. De nieuwe verlichting heeft een zodanige lichtsterkte dat aanvullende openbare verlichting niet nodig is.

enthousiaste bewoners

In samenwerking met leverancier Light International ontwierpen we een maatwerk rvs profiel dat op robuuste wijze is weggewerkt in de onderzijde van het viaduct.

Aan de uiteindelijke oplevering gingen diverse lichtproeven vooraf, waaronder een proefperiode van 5 maanden om te testen hoe de verlichting beviel bij de bewoners. De bewoners van de Rivierenbuurt bleken enthousiast.

specificaties

uitvoeringskosten: € 80.000

meer informatie?

bel Marion Kresken:

015 750 25 76

projectteam

Mathijs Wullems
Rob Kruizinga

vergelijkbare projecten