voetgangersbrug ‘s Gravelandsevaart Ankeveen

krap budget

Lange tijd zag het ernaar uit dat de zo gewilde nieuwe brug er niet zou komen. Het budget was zodanig krap, dat de reguliere aanbesteding niets opleverde. Recreatie Noord-Holland besloot daarom ons in te schakelen. We zagen mogelijkheden voor realisatie van een voetgangersbrug, binnen budget.

1-op-1 aanpak

We hebben een paar schetsen gemaakt en die vervolgens direct samen met de opdrachtgever en aannemer doorgenomen op haalbaarheid. Deze samenwerking in een mini-bouwteam leidde tot een brugontwerp dat binnen budget te realiseren was. Dankzij de 1-op-1 aanpak was er geen aanbestedingsprocedure nodig, wat een flinke kostenbesparing opleverde. Het ontwerp is bovendien optimaal afgestemd op de mogelijkheden en expertise van de aannemer.

getoogde kokerligger

De ligging tussen prominent zichtbare buitenplaatsen vroeg om een brug met een rank en bescheiden voorkomen. Ipv Delft ontwierp een elegante stalen brug zonder poespas. De 18 meter lange brug bestaat uit een getoogde kokerligger op twee stalen buispalen en een uitkragend stalen dek. De balusters van het hekwerk dragen ook het dek. De gehele constructie is zo bijzonder efficiënt.

wandelroute

De brug ligt op het Noord-Hollandpad, een ruim 280 kilometer lange wandelroute tussen Texel en Huizen, en dicht een gat dat was ontstaan toen de trekpont die hier voorheen lag wegens te hoge onderhoudskosten uit de vaart gehaald werd. Ook sluit de nieuwe oversteek goed aan op andere wandelroutes over het landgoed Boekesteyn en door de Stichtsch-Ankeveensche Polder.

Op 10 april 2019 is de voetgangersbrug feestelijk geopend. De reacties op de brug zijn zeer positief. Niet alleen wandelaars en opdrachtgever Recreatie Noord-Holland zijn er blij mee, ook de gemeente Wijdemeren en de provincie Noord-Holland zijn erg tevreden.

specificaties

aannemer: Damsteegt
afmetingen: l=18 m | b=1m
uitvoeringskosten:
oplevering: 2019

meer informatie?

bel Johan Büdgen:
015 750 25 72

projectteam

Johan Büdgen
Winie Dijksterhuis

vergelijkbare projecten