verlichting Koninklijke Wachtkamer

Amsterdam Centraal

Om de pracht en praal van de Koninklijke Wachtkamer op station Amsterdam Centraal zichtbaar te maken voor passanten, is besloten glazen wanden aan te brengen in de twee zij-ingangen van het voorportaal. Deze ingreep maakte deel uit van de grootschalige renovatie van het monumentale pand van architect Cuypers. Samen met TAK architecten maakten we het lichtontwerp voor de Koninklijke Wachtkamer.

demontabele verlichting

Doel van het lichtontwerp was het optimaal zichtbaar maken van de architectonische kwaliteiten van de ruimte en de rijkdom van de decoraties. Daarbij gold een aantal restricties: de lichtbronnen zelf moesten niet zichtbaar zijn, de mogelijkheden van de elektronische installatie waren beperkt en alle verlichting moest bovendien demontabel en wegneembaar zijn vanwege koninklijk gebruik en rondleidingen die in de ruimte worden gegeven. Dit leidde tot een ontwerp met lichtbronnen op slechts drie plaatsen: achterop de openstaande houten deuren aan weerszijden en bovenop het bordes. De lichtbronnen op de deuren bevinden zich op een afneembaar frame, de verlichting op het bordes is weggewerkt in een verrijdbare flightcase. 

accentverlichting

Een basislichtniveau zorgt voor de ervaring van de ruimte als geheel. Dit is met name gericht op de hoge wanden en plafonds, zodat een rustig en natuurlijk beeld ontstaat zonder grote slagschaduwen. Het lichtontwerp maakt niet alleen de gehele ruimte beleefbaar, maar benadrukt ook een aantal van de decoratieve en voor Cuypers kenmerkende details. Details in het interieur zitten vol symboliek, onder meer over reizen. Dergelijke details worden met een hoger lichtniveau iets naar voren gehaald.

specificaties

uitvoeringskosten:
oplevering: 2019

meer informatie?

bel Rob Kruizinga:
015 750 25 79

projectteam

Rob Kruizinga

presentatieboek Openbare ruimte | Lichtarchitectuur

vergelijkbare projecten