fbpx

Raadhuisplein Drachten

origami

De termen ‘strak laswerk’ en ‘origami’ worden niet vaak gebruikt bij het omschrijven van lichtmasten, maar voor wie de verlichting op het Raadhuisplein in Drachten ziet, zijn ze zo logisch als maar kan. De 9 wandarmaturen en 27 lichtmasten in drie verschillende hoogtes ogen als de hals en kop van origami kraanvogels. Alles is echter uitgevoerd in staal.

herinrichting

De verlichting maakt deel uit van de herinrichting en gedeeltelijke vernieuwing van het Raadhuisplein en draagt in belangrijke mate bij aan de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte en het woon- en winkelgebied. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met de gemeente, die al aan het begin aangaf een ontwerp te willen dat het plein karakter geeft. Inspiratie werd gevonden in de relatie die Drachten heeft met het werk van Theo van Doesburg, medeoprichter van kunstbeweging De Stijl. Zijn voorliefde voor geometrische vormen vormde het vertrekpunt voor het ontwerp. Al snel ontstond het idee voor uit staal gevouwen lichtmasten, met strakke lijnen en sterke vormen.

engineering lichtmasten

De grootste uitdaging was om het ontwerp goed uitvoerbaar te maken. Een zoektocht naar verhoudingen, staaldiktes en constructieve haalbaarheid leidde tot het uiteindelijke ontwerp. De torsie van de stalen masten bleek maatgevend. Uiteindelijk maakten we drie verschillende lichtmasten: een 6 meter hoge mast, een 12,5 meter hoge mast en een 13 meter hoge mast met betonnen voet. Het wandarmatuur werd hiervan afgeleid.

staaltje vakmanschap

Om het gewenste origami-effect te krijgen, zijn de masten opgebouwd uit samengestelde platen, die zodanig zijn afgesneden dat de haakse hoeken met een vullas gevuld zijn. Deze is vervolgens vlak weggeslepen voor het vouweffect. De vouwhoeken van 90 graden en het vele precisie-laswerk maakten de masten complex om te produceren. Dankzij het vakmanschap van PMF Stalen masten is de uitvoering bijzonder geslaagd.

aansluiting bestrating

De onconventionele vorm van de masten maakt het lastig de bestrating mooi te laten aansluiten. Om deze reden staan de lagere masten op een buisprofiel, waardoor de voet zweeft boven het maaiveld. Het straatwerk kan zo netjes onder de mast doorlopen.

In de mastvoet zijn diverse marktaansluitingen geïntegreerd.

specificaties

9 geveluithouders
15 masten van 6 m hoog
4 masten van 12,5 m hoog
8 masten van 13 m hoog, met betonnen voet en zitelement
uitvoeringskosten: € 328.000
oplevering: 2015

meer informatie?

bel Marion Kresken:
015 750 25 75

brücke architekt bei ipv Delft

projectteam

Rob Kruizinga
Marion Kresken

vergelijkbare projecten