fbpx

voetgangersbrug Waterleidingduinen

ingetogen ontwerp

Een van de houten voetgangersbruggen over het Noordoosterkanaal in de Amsterdamse Waterleidingduinen was aan vervanging toe. In opdracht van Waternet ontwierpen we de nieuwe, stalen brug met vergelijkbare afmetingen.

De brug heeft een lengte van 20 meter en overspant het Noordoosterkanaal in één keer, zodat de watergang volledig vrij van bouwwerken is. De oude brug had twee tussensteunpunten. Het ontwerp is ingetogen, zodat de brug ondergeschikt is aan de prachtige natuur in het Natura 2000 gebied.

stalen kokerligger

Geïnspireerd door ons ontwerp voor de sierlijke maar eenvoudige stalen voetgangersbrug in Ankeveen, ontwierpen we een minimalistische brug die bestaat uit een stalen kokerligger van 400×400 mm, uitkragende dwarsspanten en een stalen dek.

geraffineerd hekwerk

Een ingetogen spijlenhekwerk maakt het geheel compleet. Om het hekwerk voldoende stijf te maken, zijn de spijlen om de opstaande rand van de dekplaat heen gevouwen. Deze detaillering is niet alleen functioneel, maar draagt ook bij aan het geraffineerde beeld.

De brugleuning is berekend op een belasting van 0,8 kN/m. Bij de meeste bruggen dient een belasting van 3 kN/m aangehouden te worden, maar de Eurocode biedt ruimte een lagere belasting aan de houden voor fiets- en voetgangersbruggen met beperkt verkeer, zoals bruggen in parken. Deze lagere belasting bood de mogelijkheid om dit transparante leuningwerk met vierkante spijlen 20×20 mm te ontwerpen. De leuning is uiteraard nog altijd zeer degelijk en stijf.

Amsterdamse touch

In het hekwerk brachten we drie Andreaskruizen aan, als subtiele verwijzing naar Amsterdam, de stad die door de waterleidingduinen van drinkwater wordt voorzien. Deze bevinden zich in het midden van de overspanning. De symmetrie en eenvoud van het brugontwerp wordt zo extra benadrukt.

afrastering

We hebben ook geadviseerd de bestaande groene gaas-afrastering te vervangen door een veel transparanter gaashekwerk met robuuste kastanjehouten palen. Dat past aanzienlijk beter in de omgeving. De afrastering rond de brug is noodzakelijk vanwege de steile oevers die zich heel dicht langs de wandelpaden bevinden.

plaatsing

De voetgangersbrug is in een zeer kort tijdsbestek geplaatst. Eerst is de oude houten brug gesloopt. Daarna volgde het aanbrengen van de (slechts) twee stalen funderingspalen. Vervolgens is de volledig afgewerkte brug als één geheel aangevoerd en met een telekraan op de fundering geplaatst.

specificaties

afmetingen: l=20,7 m | b= 1,2 m (tussen hekwerken)
aannemer: Aannemingsbedrijf Damsteegt
aanneemsom: € 74.450
oplevering: 2021

meer informatie?

bel Ivo Mulders:
015 750 25 73

projectteam

Niels Degenkamp
Ivo Mulders

meer informatie over het ontwerpen van voetgangersbruggen

vergelijkbare projecten