fbpx

aanlichting monumentaal pand Den Haag

kenmerkende architectuur

In opdracht van vastgoedeigenaar en ontwikkelaar Urban Interest maakten we het lichtplan voor de voormalige Japanse ambassade aan de Tobias Asserlaan in Den Haag. De villa uit 1911 verkeerde in slechte staat en is door de vastgoedontwikkelaar volledig in oorspronkelijke staat hersteld. Het lichtontwerp moest de kenmerkende architectuur van de villa in Palladiaanse stijl uiteraard eer aandoen. Voor de nieuw aangelegde tuin maakten we ook het lichtplan.

uplights en accentverlichting

Leidraad voor het lichtonwerp was ons streven de monumentale bouwstijl en zijn kenmerkende symmetrie te benadrukken. Waar mogelijk is het lichtplan per gevel spiegelsymmetrisch. De gevels worden met strijklicht vanuit lineaire uplights op maaiveldniveau aangelicht, met een accent op de dakrand. Verder ligt het accent op de terugliggende delen van de gevels en op de balkons en zuilenrijen, zodat een levendig en ruimtelijk beeld ontstaat.

silhouet

De kenmerkende zuilenrijen worden benadrukt door een sterk silhouet te creëren tegen een egaal verlichte achtergrond. Dit doen we door de zuilen aan de voorzijde aan te lichten met grondspots met een smalle lichtbundel en tegelijkertijd met downlights in het plafond achter de zuilen de ruimte achter de zuilenrij aan te lichten.

meer informatie?

bel Thijs Beerkens:
015 750 25 75

projectteam

Thijs Beerkens
Rob Kruizinga

presentatieboek Openbare ruimte | Lichtarchitectuur

vergelijkbare projecten