fbpx

lichtontwerp Sint Jacobuskerk Den Haag

lichtontwerp landmark

Tot eind 2011 was de Sint Jacobuskerk `s avonds onverlicht. Zowel het bisdom waar de kerk onder valt als de gemeente wilde hier verandering in brengen. De opdracht die ipv Delft kreeg was tweeledig: het bisdom wilde dat de kerk mystiek en ingetogen, maar duidelijk herkenbaar verlicht zou worden; de gemeente wilde dat de kerktoren `s nachts een landmarkfunctie zou krijgen. Verder stond vast dat de St. Jacobuskerk deel zou gaan uitmaken van het lichtlint dat markante gebouwen in de binnenstad van Den Haag met elkaar verbindt.

tweezijdig aangelicht

Het lichtontwerp voor de St. Jacobuskerk concentreert zich op de toren enerzijds (landmarkfunctie) en de gevel bij de entree anderzijds. De gevel is zo aangelicht, dat een contrastrijk beeld ontstaat met relatief veel donkere plekken. Verder zijn de glas-in-loodramen van binnen uit verlicht en maakt strijklicht architectonische ornamenten goed zichtbaar.

Voorbeelden hiervan zijn de gotische boog en verschillende beelden. Met invullicht van grotere afstand erbij ontstaat het uiteindelijke, evenwichtige resultaat.

aanlichten torenspits

Bij het aanlichten van de toren en spits is met name gelet op de zichtbaarheid van de rode luiken en de zichtbaarheid van de gehele spits vanuit de verre omgeving.

meer informatie?

bel Marion Kresken:

015 750 25 76

projectteam

Rob Kruizinga
Maurits Lopes Cardozo

vergelijkbare projecten