fbpx

grootste ophaalbrug N207 Gouda

brug nabij de Julianasluis

Als onderdeel van de zuidwestelijke randweg rond Gouda wilde de provincie Zuid-Holland een ophaalbrug over de Hollandsche IJssel realiseren nabij de Julianasluis. De provincie vroeg ons in een vroeg stadium een beeldkwaliteitsplan voor de brug op te stellen. Vervolgens is hieruit ook de ontwerpopdracht voor de brug voortgekomen.

grootste ophaalbrug van Nederland

De brug ligt in het Hollandse landschap van de Krimpenerwaard, op de overgang van landelijk naar stedelijk gebied. In de verkennende fase hebben we diverse brugtypen bekeken, waarbij al snel duidelijk werd dat een ophaal- of staartbrug het beste in de locatie paste. De voorkeur van ipv Delft en de provincie ging daarbij uit naar een 95 meter lange ophaalbrug. Om optimaal aan te sluiten op de omgeving heeft de brug relatief lage stalen hameien, zodat de horizontale balanspriemen zich vrij laag boven het brugdek bevinden. Op deze manier benadrukken ze het horizontale karakter van de omgeving.

In het staalwerk van hamei, balanspriem en hekwerk is een subtiel lijnenspel met hoekverdraaiingen aangebracht. De val (het beweegbare deel van het brugdek) is maar liefst 30 meter.

specificaties

afmetingen: l= 95 m | b= 17,5 m
uitvoeringskosten: € 11.000.000
oplevering: 2012

meer informatie?

bel Ivo Mulders:
015 750 25 73

projectteam

Ronald Rozemeijer
Ivo Mulders
Maurits Lopes Cardozo

presentatieboek beweegbare bruggen

vergelijkbare projecten