fbpx

verlichting Witte Kerk Noordwijkerhout

architectonische belichting

In het kader van de uitgebreide herinrichting van het dorpsplein rond de Witte Kerk, vroeg de gemeente Noordwijkerhout ons een lichtontwerp voor het monumentale kerkje te maken. De verlichting moest uiteraard recht doen aan de architectuur van het Rijksmonument.

strijklicht

Ons lichtontwerp bestaat uit twee elementen: strijklicht vanuit grondspots op de bakstenen gevels en meer frontale verlichting op de toren, inclusief de spits. We pasten verstelbare grondspots toe. Die maakten het mogelijk de belichting na plaatsing nog optimaal af te stemmen op de ongelijke wanden van met name het oudste gedeelte van het gebouw.

integratie elektra

De toren wordt aangelicht vanuit een drietal posities: met nieuwe spots vanaf een bestaande lichtmast en aan weerszijden van de kerk vanuit speciaal ontworpen uitstulpingen in de nieuw gemetselde lage muur rond het kerkterrein. Op elk van de drie posities gebruiken we twee spots. De uitstulpingen in de lage muur zijn als integraal onderdeel van de muur ontworpen en bieden ook gelijk ruimte aan de benodigde elektra. Voor de verlichting van de Witte Kerk is uiteindelijk dus maar één (bestaande) lichtmast gebruikt. De andere lichtmasten die voorheen werden gebruikt voor het aanlichten van de kerk zijn verwijderd. Dit komt het straatbeeld ten goede.

specificaties

oplevering: 2019

meer informatie?

bel Marion Kresken:
015 750 25 75

brücke architekt bei ipv Delft

projectteam

Rob Kruizinga
Marion Kresken

presentatieboek Openbare ruimte | Lichtarchitectuur

vergelijkbare projecten