fbpx

voetgangersbrug Schaapsdrift Voorthuizen

brug tussen zand en heide

Ter plaatse van deze nieuwe voetgangersbrug lagen twee geologisch belangrijke zandverstuivingen in een verder vrij groen landschap. De nieuwe Rondweg Voorthuizen doorsnijdt deze zandverstuivingen. De landschapsarchitect van de gemeente Barneveld stelde daarom voor de nieuwe verbinding in lijn te laten lopen met de zandbulten. Bovendien moest het brugontwerp passen bij de directe omgeving die zich kenmerkt door zand en heide, met daaromheen veel groen.
Daarnaast ligt de brug op een plek waar vroeger een pad tussen twee landerijen lag. Dit pad werd door schaapherders gebruikt om bij de heidevelden te komen. Omwonenden bedachten de naam Schaapsdrift als referentie hieraan.

slanke brugconstructie

De stalen voetgangersbrug is slank en elegant, met een stijlvol spijlenhekwerk. De twee steunpunten hellen schuin naar binnen, zodat de hoofdoverspanning kleiner is dan bij rechte steunpunten. Bovendien versterkt de plaatsing de poortvorm van de brug vanuit het oogpunt van automobilisten op de nieuwe rondweg. Omdat de brug in een bocht van de rondweg ligt, maakten we hem iets langer dan strikt genomen noodzakelijk, zodat automobilisten goed zicht hebben door de bocht heen.

samenwerking

Direct vanaf het begin werkten we nauw samen met onder meer opdrachtgever en de dorpsbouwmeester. Een onderwerp waarover veel is gediscussieerd is de kleur van het staalwerk. De okergele kleur geeft de brug nog meer cachet en past goed bij de groene omgeving.

Rondweg Voorthuizen

Voor de Gemeente Barneveld en de provincie Gelderland ontwierpen we een tweetal bruggen over de nieuwe rondweg: het viaduct aan de Overhorsterweg en voetgangersbrug Schaapsdrift. Beide zijn onderdeel van het project Rondweg N303 Voorthuizen. Eerst maakten we het ontwerp voor een langzaamverkeersbrug over de nieuwe N303 in Barneveld, daarna is in overleg met provincie en gemeente besloten het viaduct even verderop in eenzelfde stijl te ontwerpen, zodat de twee bruggen zichtbaar familie van elkaar zijn.

specificaties

uitvoering: Strukton Civiel
partners: Buiting staalbouw, Adams Bouwadvies
oplevering: 2019

gerelateerd project

Dit project is nauw verwant met het project viaduct Overhorst.

meer informatie?

bel Sietse Cieraad:
015 750 25 75

ontwerper bruggen Sietse Cieraad

projectteam

Joris Veerman
Sietse Cieraad
Chris Spierings

presentatieboek 2020
ipv Delft

vergelijkbare projecten