fbpx

cultuurhistorische waarde kunstwerken Rijkswaterstaat

waarde bruggen Rijkswaterstaat

In opdracht van Bureau Waardenburg en in samenwerking met Architectenwerk Twan Jütte inventariseerden we de cultuurhistorische waarde van alle na 1965 gebouwde kunstwerken in beheer van Rijkswaterstaat. In totaal gaat het om zo`n 3300 kunstwerken.

Het in kaart brengen van de waarde van bruggen, sluizen, tunnels en viaducten moet ervoor zorgen dat Rijkswaterstaat in de toekomst bij het onderhoud van de kunstwerken rekening kan houden met de ecologische of cultuurhistorische waarde van het object. Eerder liet Rijkswaterstaat alle kunstwerken van voor 1965 al beoordelen. Bureau Waardenburg zelf richtte zich met name op het in kaart brengen van de ecologische waarde van de objecten.

bruganalyse

ipv Delft en Twan Jütte richtten zich gezamenlijk op de cultuurhistorische waarde van de kunstwerken. Hoe bijzonder was de brug ten tijde van de oplevering? Is het er een van vierhonderd of is het een unicum? Was het materiaalgebruik of de constructiemethode destijds baanbrekend of juist niet? Hoe ligt het object er nu bij? Is het nog in originele staat? Maakt het deel uit van een groter infrastructureel project?

Per object is een hele reeks vragen beantwoord, wat uiteindelijk heeft geleid tot indexatie van de cultuurhistorische waarde. De ecologische waarde werd op soortgelijke wijze in kaart gebracht, waarbij de betekenis voor flora en fauna centraal stond.

meer informatie?

bel Ronald Rozemeijer:
015 750 25 71

projectteam

Gerhard Nijenhuis
Ronald Rozemeijer
Niels Degenkamp
Marion Kresken

vergelijkbare projecten