fbpx

passantenhaven Schelphoek Alkmaar

nieuwe passantenhaven

De gemeente Alkmaar ontwikkelt momenteel nieuwbouwwijk Schelphoek, pal naast het historische centrum van de stad. Onderdeel van de wijk is een nieuwe passantenhaven bij de Turfmarkt en Limmerhoek. ipv Delft ontwierp de kademuren en een aanlegsteiger voor de haven, en een aantal bruggen voor de nieuwbouwlocatie.

bruggen

De stalen fiets- en voetgangersbrug en betonnen verkeersbrug vallen vooral op door hun hekwerk met horizontale en verticale belijning in reliëf en de massieve houten handregel. De omliggende nieuwbouw vormde de belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp van de hekwerken. Ook hierin spelen belijning en ingetogen kleurgebruik de hoofdrol. Het hekwerk is opgebouwd uit X-profielen van 100 bij 100 millimeter.

passende kademuren

Het ontwerp van de kademuren is eveneens afgestemd op de bakstenen bebouwing.

Dit is gedaan met met antracietkleurige accenten. Donkergrijze natuurstenen deksloven en grijpgoten die voor eventuele drenkelingen een makkelijk aangrijppunt net boven waterniveau vormen, geven de passantenhaven een sjieke, nautische uitstraling.

Aan de Limmerhoek ontwierp ipv Delft verder een hardhouten aanlegsteiger voor kleine boten. De dikke randen van deze steiger hebben dezelfde maatvoering als de houten handregels van het hekwerk op de bruggen.

specificaties

afmetingen: l= 10m | b= 3 0f 4m

meer informatie?

bel Ronald Rozemeijer:
015 750 25 71

projectteam

Johan Büdgen
Ronald Rozemeijer

vergelijkbare projecten